En ny hund fylder ikke pladsen...


 ..i dit hjerte, den udvider det bare..

Smukkeste toller i verden, Fantastiske Findus
Siden Gaio blev omplaceret har planen været at jeg ikke skulle have en ny hvalp før både Emma og Findus ikke var her mere.. De havde begge fortjent ro og fred omkring sig. De blev hurtigt dem selv efter at Gaio flyttede og min beslutning føltes helt rigtig, og jeg har ikke rigtig været hvalpeskruk på noget tidspunkt, måske fordi jeg stadig følte mig lidt skyldig i at det med Gaio ikke fungerede. 

Alt dette blev dog ændre en smule inden i da Emma blev aflivet, jeg begyndte at overveje om det måske alligevel var tid til en hvalp inden Findus skal herfra (om forhåbentlig maaaange år) i skrivende stund er han 8,5 år og jeg regner med at skulle konkurrere i DcH med ham i  i hvert fald 1,5 år mere hvis fysikken er til det hos os begge, og derefter håber jeg da på at vi skal videre med noget rally og nosework eller hvad det nu bliver til. Vi skal helt sikkert nok finde på noget! 
Men tanken om at skulle stå helt uden en hund på et tidspunkt i mit liv føles forkert, sådan skal det ikke være, jeg har brug for at have pels og en firbenet ven tæt på mig. Alt den glæde Findus bringer HVER ENESTE DAG.. den kan jeg ikke undvære.. han har været en kæmpe drivkraft for mig efter at jeg fik Emma aflivet, der har været plads til at sørge, men jeg er ikke druknet i sorg, for der har stået en rødhåret glædesspreder og kigget på mig med øjne fyldt af livsglæde og træningslyst og sagt "hey, skal vi ikke lige gå en tur, træne eller tage nogle fede billeder af mig i løb og spring?"... og så er det svært at være trist i lang tid af gangen. 

Jeg er og har været længe i overvejelser omkring hvilken race jeg gerne ville have næste gang, det kan man jo altid lege lidt med...jeg har dog et par gange skudt beslutningen fra mig, da jeg jo ikke vidste hvordan jeg ville have det med hundetræning når Findus en dag ikke ville være her mere, selvom jeg godt nok ikke har fået nok af DcH programmet endnu...jeg elsker den konstante udfordring det er at få hunden til at præstere i alle momenter i det brede program på een og samme dag.
Men hvilken hund ville passe bedst til de forcer hunden gerne skal have i DcH programmet, og hvilken hund ville temperamentsmæssigt og personlighedsmæssigt passe til den måde jeg godt kan lide at arbejde med min hund. 
Med Gaio fandt jeg ud af at en ALT for selvstændig hund er svær for mig at komme ind på livet af, jeg vil rigtig gerne have en hund som ser mig som en ressource fra starten af, jeg er villig til at arbejde på relationen til min hvalp, det har jeg skam også gjort i stor stil med Findus, han var bare rigtig hurtig til at respondere på min træning, hvor Gaio brugte næsten 8 mdr. før han så mig som en ressource. 
Så en hund der vælger mig til er vigtigt.
Noget af det jeg også elsker RIGTIG meget ved Findus er hans energi, han elsker at knokle, og jeg tror på at hvis ikke jeg vurdere om han er FOR træt og stopper ham, så stopper han aldrig. I et program som i den øverste klasse er ekstremt udfordrende for konditionen og drivet, så er det en stor gave at have en hund som ser næste øvelse som en belønning! Jeg elsker hans evne til at levere igen og igen, øvelse efter øvelse.
Jeg skal altså have en hund med stort drive.

En ting jeg synes er meget unik hos Findus, er hans behov og ønske for at bruge sin næse, og at han kan arbejde med ret svære opgaver uden at blive ked af det, han kan løbe i mere end 15 minutter i et feltsøg uden at finde noget og uden at spørge mig om hjælp, han leder bare videre, og han elsker det. 
Han er også god med næsen, sommetider bevæger hans ben sig bare for hurtigt i forhold til hvor hurtigt hjernen kan processe det som næsen opstøver. 
Jeg vil altså gerne have en hund med "en god næse" og en lyst til at bruge den!

Noget af det som ikke gik med Gaio, var at han var meget stædig på at blive "accepteret" få lov at lege med Emma og Findus, jo mere de afviste ham, jo mere ihærdig blev han og jo mindre ville Findus ham. Det var lidt en ond cirkel, især for Findus som havde svært ved at få fred fordi han kun på en høflig måde sagde til Gaio at han skulle pille af. En hvalp mens Findus stadig er her, skal altså være en smule mindre "røv i bukserne" end Gaio havde, den skal være klar på at aflæse Findus' signaler, selvfølgelig ikke fra starten, Findus var også mega streng med Emma i starten, men det tog ikke mere end 3-5 gange hvor jeg pillede ham ud af Emmas kinder og sagde at "sådan gør vi altså ikke her", før han havde fattet at det ikke var sådan man skulle omgåes hinanden her på matriklen.
En hvalp som er god til signaler og som vil være relativt hurtig til at acceptere Findus behov for plads og afstand vil altså være godt. 

En glad hund, fjollet, en som har humor, jeg synes sommetider at det hele gerne må være robot, men når jeg tænker over det, så er det alle Findus sjove måde at anskue en øvelse på som udvikler mig som hundefører og som ender med at bringe mig mig tættere på Findus og de oplevelser som gør jeg lærer ham bedre at kende.

Nuttet, min næste hund skal være nuttet, jeg skal være instant forelsket i den hele tiden, sådan har jeg det med Findus, jeg synes bare han er så sød og kær...og NUTTET..det giver ham tæt på kronisk hvalpelicens hos mig, for alt han gør ser jeg igennem et filter af at elske ham ufattelig meget, og så er det jo lidt lige meget hvad han ellers finder på.

Hvilke planer har jeg for næste hvalp? ...jamen egentlig meget det samme som jeg har gjort med Findus. En hund der lever for at arbejde skal først og fremmest lærer ikke at arbejde, ro-træning vil blive et stort punkt i træningen det første års tid, jeg ved det bliver dødsygt, men jeg bliver SÅÅÅ glad for at få gjort det ordentligt, så jeg har en hund der kan slappe af i alle situationer, også der hvor den forventer at den skal arbejde. 
Derudover skal vi arbejde med vores samarbejde, jeg skal lære den at kende, vi skal øve en masse forskellige for-sjov-tricks de bliver med tiden kædet sammen på kryds og tværs, så hvalpen gradvist lærer at arbejde uden et hav af godbidder mellem hvert lille bitte moment, det bliver senere brugt til at kunne lave flere DcH øvelser fra lydighedsdelen uden godbidder eller legetøj, uden at hunden føler sig frustreret eller ked.
Jeg håber vi atter kan få plads på et Foundationhold hos Johanna.
Vi skal tidligt (som med Findus) igang med babyspor, så hvalpens snude bliver sporet ind på ID-spor tidligt. Det skal selvfølgelig være med stor succes, så den synes det er sjov og har tillid til at kunne løse de opgaver jeg giver den.
Findus fik endvidere lov at prøve: agility, tollerprøver (med dummy), rally, DKK lydighed, tricks, en smule HTM, udstilling, nosework (hvor hunden skal opsøge lavendel, anis og eucalyptus), match to sample (hvor hunden skal genkende en genstand der vises for den).. 
Jeg regner med at næste hvalp også skal præsenteres for et bredt udvalg af hundesportsgrene, i det tempo der passer den og os. 

Hvalpen skal socialiseres på en god måde som den kan overskue, både i forhold til steder vi kan komme hen når vi skal til konkurrence, men også hverdagssteder, vi tager vores hunde med på alle ferier i udland somvel som her i landet, og det kan være man skal luftes forskellige steder, det skal den være ok med..den skal lære at komme hos dyrlægen hvor det er hyggeligt, den skal lære at fremmede mennesker ikke er farlige, men heller ikke er interessante.

Først og fremmest skal vi dog arbejde på vores relation, hvalpen skal have en enorm tillid til mig, der skal være fest og dejlige tider når vi er sammen, den skal vide og føle at jeg passer på den. 
Ja, jeg glæder mig faktisk rigtig meget til at komme i gang, og jeg har tillid til at jeg godt kan løfte den kæmpe opgave det er at få en hvalp, så det håber jeg også at en seriøs opdrætter vil kunne. 

Lige nu ligger intet fast, men jeg er klar hvis den rette hvalp, fra de rette linjer vokset op under de rette vilkår og som klikker med mig, pludselig mangler et hjem og jeg bliver spurgt. 


Kommentarer

Populære opslag